Homeopathie is een ruim 200 jaar oude geneeswijze die ons zelfgenezend vermogen heel specifiek stimuleert met behulp van geheel natuurlijke geneesmiddelen. Dat zijn voornamelijk middelen uit het planten-, mineralen- of dierenrijk. Deze zijn op een heel bepaalde manier bereid. Dat doen we door de oorspronkelijke plant bijvoorbeeld eerst te verwrijven met melksuiker en vervolgens stapsgewijs te verdunnen en te schudden. Dat noemt men potentiëren.

Er zijn vele honderden homeopathische geneesmiddelen in een variatie aan potenties.
De homeopaat zoekt tijdens een consult naar een zo goed mogelijk passend geneesmiddel dat past op de klachten die iemand heeft. Maar vooral moet het middel ook passen op de ‘gehele mens’. Dat is ook de belangrijkste reden waarom juist dat bij een consult en onderzoek uitgebreider aandacht krijgt dan gemiddeld.
De ervaring heeft geleerd dat het kiezen van een geneesmiddel dat past bij de mens als geheel, bij psyche én lichaam, veel betere resultaten geeft dan dat het alleen op de hoofdklacht wordt gekozen. Bij een behandeling zien we daarom over het algemeen niet alleen een verbetering van klachten optreden, maar ook de psychische staat en de energie van iemand verandert ten goede.

Homeopathie kan op elke leeftijd en bij bijna alle ziekten worden toegepast. Als genezing niet mogelijk is, brengt homeopathie vaak verlichting, ook bij ernstige aandoeningen. In het algemeen kunt u medicijnen die door de huisarts of specialist zijn voorgeschreven, naast de homeopathische geneesmiddelen blijven gebruiken.
Homeopathie kan bij vele soorten klachten uitkomst bieden. Om maar wat voorbeelden te noemen: hoofdpijn, maag- en darmklachten, huidproblemen, hormonale klachten zoals bij de overgang of rond de menstruatie. Ook meer acute klachten zoals blaasontstekingen en bronchitis en allergieën.

Wat men vaak niet weet, is dat homeopathie ook een heel geschikte behandelmethode is voor mentaal-emotionele problemen, zoals angststoornissen, burn-out, depressie, verlegenheid, rusteloosheid, verdriet, maar ook hyperactief gedrag en gedragsproblemen bij kinderen.
Pieter Kuiper heeft inmiddels ruim 40 jaar ervaring als homeopaat en heeft in zijn praktijk heel veel gewerkt met gezinnen.

Diverse nieuwe ontwikkelingen in de homeopathie hebben het nu tot een geneeswijze gemaakt die volledig geschikt is voor de behandeling van problemen van deze tijd.
Voorbeelden zijn de steeds toenemende auto-immuunziekten en de grote variatie aan vormen van verminderde weerstand en allergische klachten.